ဆံပင္က်န္းမာေရးအတြက္ စားသင့္ေသာအစားအစာမ်ား
ဆံပင္ေတြ ႏွစ္ခြျဖစ္လို႔
စိတ္ညစ္ေနသလား။ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းတာသံုးသံုး ဆံပင္ေတြက မာၿပီး ေျခာက္ေနသလား။
ကၽြတ္ၿမဲကၽြတ္ေနတာလား။ ဒါဆို သင္စားတာေတြကို ျပန္စစ္ေဆးဖို႔လိုေနပါၿပီ။ အစားအေသာက္က
လူနဲ႔တည့္ပါတယ္။ (မတ္မတ္သန္လို အစားတလိုင္းေတြ ရုိက္လိုက္ပါဦး)
ကဲ…ကဲ…ေအာက္ေဖာ္ျပပါ
အစားအစာေတြက သင့္ဆံပင္ေတြကို ဘယ္လိုေကာင္းက်ိဳးျပဳသလဲဆိုတာ ဖတ္ၾကည့္လုိက္ပါဦး။
- ဘလူးဘယ္ရီ
ဘလူးဘယ္ရီမွ
မဟုတ္ပါဘူး။
အေရာင္ရင့္တဲ့ ဘယ္ရီသီး (ဘလက္ဘယ္ရီ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ရပ္စ္ဘယ္ရီ) အားလံုးလိုလိုဟာ
antioxidant လို႔ေခၚတဲ့ ဓါတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက
အဆိပ္အေတာက္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို ဖယ္ရွားေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဘလူးဘယ္ရီက ကိုယ္တြင္းသၾကားဓါတ္ကိုလည္း
ထိန္းညွိေပးတဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွင္ေတြသာမက အေလးခိ်န္ထိန္းခ်င္ (ဝိတ္ခ်ခ်င္)တဲ့ ေခးတို႔၊
မြီးတို႔အတြက္လည္း အေတာ္ပဲေပါ့။ ေနာက္ၿပီး ဦးေရျပားနဲ႔ ဆံပင္အျမစ္ေလးေတြက လိုအပ္တဲ့
ဗိုက္တာမင္စီလည္း ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆံပင္ေတြကို က်န္းမာသန္စြမ္းေစတဲ့အျပင္ ဆံပင္ေတြအဖ်ားႏွစ္ခြကြဲျခင္း၊
ကၽြတ္ဆတ္ျခင္းတို႔ကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
2. ငါးႀကီးဆီ
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ
မထုတ္လုပ္ႏုိင္တဲ့ ငါးႀကီးဆီ (အိုမီဂါ သရီး)ဟာ EPA နဲ႔ DHA ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့အတြက္
ဆံပင္အတြက္သာမက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ပါ အင္မတန္အေရးႀကီးပါတယ္။ တကယ္လို႔ ငါးႀကီးဆီက ညွီတယ္၊
မႀကိဳက္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ သစ္ၾကားသီး၊ ဗာဒန္ေစ့ စတဲ့ အခြံမာအေစ့အဆန္ေတြကို စားေပးသင့္ပါတယ္။
3.ခရု၊ ေယာက္သြား၊
ဂုံး
ခရုစတဲ့ ပင္လယ္စာေတြမွာ
Zinc (ဇင့္)ဓါတ္ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆံပင္ေျခာက္ျခင္း၊ ကၽြတ္ျခင္းတုိ႔ကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။
မႀကိဳက္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ အမဲသား၊ ၾကက္ဥေတြကို စားလို႔လည္းရပါတယ္။ ဇင့္ဓါတ္အျပင္ အသားဓါတ္ပါ
ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆံပင္ေတြအတြက္တင္မဟုတ္ပဲ က်န္းမာေရးအတြက္ပါ အက်ိဳးျပဳမွာ အေသအခ်ာပါပဲ။
4.အစိမ္းေရာင္
အရြက္မ်ား
ခႏၶာကုိယ္အတြက္
အေရးႀကီးတဲ့ သံဓါတ္၊ သတၳဳဓါတ္၊ ဗိုက္တာမင္ဓါတ္ေတြ ျပည့္ဝစြာပါဝင္တဲ့ အစိမ္းေရာင္ အသီးအရြက္ေတြ
(ဥပမာ - ဟင္းႏုႏြယ္၊ မုန္ညင္းရြက္၊ ကိုက္လန္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း)က ဆံပင္ေတြရဲ႕ေတာက္ေျပာင္မႈ၊
ႏူးညံ့မႈေတြကို အားျဖည့္ေပးရုံမက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ပါ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးျပဳေပးမွာ
အေသအခ်ာပါပဲ။
5.ေထာပတ္သီး
ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္နဲ႔
ဆံပင္ေပ်ာ့ေဆးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ေထာပတ္သီးပါတာကို ခ်စ္တို႔ သတိထားမိမယ္ထင္ပါတယ္။
ေထာပတ္သီးက ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းကိုကာကြယ္ေပးၿပီး၊ ဆံပင္ၾကမ္းတမ္းျခင္းကို ကုစားေပးတဲ့အျပင္
ဆံပင္သန္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေထာပတ္သီးစားပါ။ ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ပါ။ ေထာပတ္သီးမွာ
ခႏၶာကိုယ္မွာလိုအပ္တဲ့ သတၳဳဓါတ္၊ သက္ေစာင့္ဓါတ္ေတြအျပင္ အိုမီဂါ သရီး၊ ဗိုက္တာမင္ ေကနဲ႔စီ၊
Anti-oxidant ေတြ ၾကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့အတြက္ ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတဲ့အျပင္ ဆံပင္ေတြကို
က်န္းမာေတာက္ေျပာင္လွပေစမွာပါ။
ေျပာျပခဲ့တဲ့
နည္းလမ္းေတြအျပင္ ေနာက္ထပ္တစ္နည္းက်န္ပါေသးတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ျခင္းပါ။ (အဆဲခံရေတာ့မယ္…ဟိဟိ😁😁😁)။
ဟုတ္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ သင့္ရဲ႕ဆံပင္ကၽြတ္ႏႈန္း ပံုမွန္ထက္ သိသိသာသာ က်သြားပါတယ္။
ေဟာ္မုန္းအေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ပါ။ ဒါေပမယ့္ ကေလးေမြးၿပီးရင္ေတာ့ ကၽြတ္ပါလိမ့္မယ္။ ေမေမျဖစ္လာတဲ့
သုခေတြေပါ့ေလ။ အဲဒီ့အခ်ိန္ေတာ့လည္း သားသမီး မ်က္ႏွာေလးၾကည့္ၿပီး ဆံပင္ကၽြတ္တာလည္း မသိေတာ့ပါဘူးေလ….(အျဖစ္မွန္ေတြေပါ့ကြယ္)
ဒါေၾကာင့္ ကိုယ့္ရဲ႕
သက္ဆုိင္သူေတြကို Mention ေခၚၿပီး လိုက္သာေကၽြးခိုင္းေပေတာ့။ ခ်ဳပ္တတ္ဖို႔ေတာ့ လိုမယ္ေနာ…။
မတတ္ရင္ သင္ေပးမယ္ေလ။ chat box မွာတိတ္တိတ္ေလးလာေမးေလ။ ေဆးအႀကီးႀကီး ထိုးေပးမယ္💉💉💉။ စတာေနာ္။
ခ်လစ္ယူ💗💗💗
သႏၱာကိုကို
(ေဆးတကၠသိုလ္)
Comments
Post a Comment